Brutalisten, Stockholm

 Brutalisten är ett konstverk. Hela konceptet bygger på ett manifest (https://brutalisten.com/manifesto/) och köper man det, får man en intressant upplevelse.

Samtidigt gör konceptet att man balanserar någonstans mellan professionalism och galenskap. Eftersom det är EN råvara - så kan du få ett fat med råa grönsaker att knapra på. Eller en rå majrova skuren i fyra delar.

Man beställer från 3 olika sektioner; Ultra-Brutalisten (egentligen raw food), Brutalisten (en råvara + salt och vatten) eller Semi-Brutalisten (något mer än Brutalisten). När jag var på besök så hade de 4 huvud-proteiner: Makrill, Piggvar, Ankbröst eller Entrecote. Och utbudet varierar. De hade köpt in en fjällko för 8 veckor sen - och sen jobbade de från "nose to tail" med djuret. Så menyn är flytande.

Och det är just bara det.. det tillkommer inget mer på tallriken är råvaran. Du får en grillad halv makrill på tallriken. Så det bygger på att du egentligen plockar ihop din lilla meny med ett antal tallrikar som sen kommer pö om pö.

Dryckesmässigt är de kreativa med en massa egna alkoholfria brygder samt öl - alla följer samma manifest. De har även en ganska rejäl vinkällare så den som vill ha helrör - har stort urval, den som bara tar in på glas - har färre optioner.

Detta är ett litet hak på väldigt få sittplatser. En väldigt vacker lokal att njuta av maten i. Men det kostar på. Notan drar snabbt iväg. 75kr för ett ostron. 200kr för en pilgrimsmussla, 525kr för entrecote.. Plus drycker. Detta är nog ett engångsbesök. Kommer passa perfekt för Stockholm med sina begränsade sittplatser och är extremt nischad mot ett visst klientel. Blir ingen stammiskrog men mycket beror på hur ofta man byter menyn.

Inredningen är stram

Väldigt vacker i taket

Pilgrimsmussla på många olika sätt - Ultra-brutalistiskt

Sparris på många sätt; sparrisjuice, kokt, rå och fermenterad

Rå fjällkossa!

Piggvar på ben. "skummet" var gjort på fett mm från avkok på ben,
fenor, huvud av fisken (nose to tail)

Grön sparris var just bara det. Lätt grillad med lite olja (Semi-Brutalt)

Detta är en konstinstallation. Så självklart finns även konst av konstnären inne på restaurangen.

Fågelägg från Skåne - man fick välja sina egna ägg och de var allt
mellan vaktelägg till gåsägg. Med lite riven svensk ost "ontop".

Champinjon på hur många olika sätt som helst.. stekt, grillad, rå, rökt, fermenterad, kokt etc..


Kommentarer